Wortelkanaalbehandeling

Home » behandelingen » wortelkanaalbehandeling

Wortelkanaal behandeling

Een wortelkanaalbehandeling kan om verschillende redenen uitgevoerd worden. De meest voorkomende reden is heftige kiespijn. Het levende deel van de tand of kies is zodanig ontstoken dat de tandarts de zenuw moet verwijderen. Door de behandeling kan een mogelijke ontsteking rond het wortelpunt voorkomen worden.

Verloop van een wortelkanaalbehandeling

De behandeling is erop gericht om de bacteriën uit het wortelkanaal te verwijderen en om te voorkomen dat ze weer binnendringen. De behandeling kan uiteenlopen van vrij makkelijk, als er maar 1 kanaal aanwezig is, tot een behandeling van een kies met vier kanalen. Daardoor kan de behandeltijd uiteenlopen, afhankelijk van het aantal kanalen.

Vaak wordt de behandeling in twee keer gedaan. De start-behandeling is bedoeld om de patiënt van de pijn te verlossen en even rust te geven, na een week wordt er een behandeling gepland om de behandeling af te maken.

Eerst wordt er een gaatje in de tand of kies geboord zodat de zenuwkamer bereikt kan worden. Hier liggen de wortelkanalen die met kleine vijltjes schoongemaakt moeten worden. Ook worden de wortelkanalen gespoeld met een chlooroplossing om deze schoon te maken. Nu kunnen de kanalen opgevuld worden met staafjes die ervoor zorgen dat bacteriën niet meer bij de wortels kunnen komen.

Tot slot wordt de tand of kies gevuld. In sommige gevallen is de tand of kies al zodanig aangetast dat er een kroon geplaatst moet worden. De vulling die wordt geplaatst in deze eerste sessie is een tijdelijke vulling. Bij de tweede sessie wordt er gekeken of er geen complicaties zijn ontstaan. In de meeste gevallen is dit niet aan de orde en wordt er een definitieve vulling geplaatst.

Maak een afspraak

Formulier Contact section