Onze praktijk Online inschrijven

Parodontologie

Wanneer kaakbot verdwijnt door een ontsteking noemen we dit parodontitis. Parodontitis komt voor wanneer een tandvleesontsteking onbehandeld blijft. Kaakbot en tandvlees zijn de steun van tanden en wanneer er minder van dit ondersteunend weefsel is door ontstekingen zullen tanden en kiezen in de mond losser gaan staan. Niet alleen zijn deze gevolgen ernstig voor de mond, parodontitis is ook nadelig voor de algemene gezondheid.

Opening tussen tanden en tandvlees

Openingen die ontstaan door tandvleesontstekingen zijn plekken waar tandplak en uiteindelijk tandsteen zal vormen. Deze ruimtes tussen tand en tandvlees worden pockets genoemd. Schadelijke bacteriën in tandplak dat is gaan vormen in deze pockets zorgen voor een reactie van het lichaam. Dit betekent dat de bacteriën worden bestreden door het lichaam met een ontsteking als gevolg. Hierbij worden niet alleen de bacteriën afgebroken, maar ook ondersteunend weefsel van tanden en kiezen.

Wanneer tandplak in de ruimte (pockets) continue voor ontsteking zorgt wordt dit parodontitis genoemd. Parodontitis is dus de afbraak van kaakbot en ondersteunend weefsel door ontstekingen in pockets.

Wat zijn symptomen van parodontitis?

Tandvlees zal opzwellen, rood uitzien en slap aanvoelen. Tijdens tandenpoetsen en het eten van voedsel kunnen er bloedingen ontstaan bij het tandvlees. Verder kan de mond een slechte adem krijgen, een vieze smaak veroorzaken en voortanden kunnen van positie veranderen.

Omdat parodontitis niet altijd zeer doet kunnen deze symptomen lang onopgemerkt blijven. Het is belangrijk om zo snel mogelijk te starten met het behandelen van parodontitis, regelmatige bezoeken aan de tandarts en mondhygiëniste zijn hiervoor de beste manier.

Wat zijn de gevolgen van parodontitis?

Wanneer er tandplak is ontstaan in een pocket tussen tanden en tandvlees is dit niet meer op te lossen door zelf te poetsen, stoken of flossen. Je kunt zelf niet diep genoeg komen met een borstel om de tandplak te verwijderen. Het gevolg is dat de afbraak van kaakbot en ondersteunend weefsel voort zal zetten en ook dat de tandplak zal omzetten in tandsteen. Tandsteen kan al helemaal niet verwijdert worden door een tandenborstel dus dit zal moeten worden gedaan door een tandarts of mondhygiëniste.

Een tandarts of mondhygiëniste kan een complete gebitsreiniging uitvoeren met speciale instrumenten bestemd voor dit doel. Wanneer na de gebitsreiniging de pocket weer schoon is en vrij van tandplak en tandsteen krijgt de mond kans om te herstellen. Na een gebitsreiniging is het zeer belangrijk om nieuwe plak te voorkomen en dient er dus een uitstekende mondhygiëne uitgevoerd te worden. Dit om te voorkomen dat de pocket weer geïnfecteerd raakt.

Het is dus mogelijk om parodontitis te genezen bij de tandarts, echter kan de schade die al is ontstaan niet worden teruggedraaid. In feite kan het proces alleen worden stopgezet om de schade te beperken. Het is dus een grote noodzaak om parodontitis te voorkomen en anders vroeg te ontdekken.

Tandartsen Leiden

Online inschrijven 071 513 5273