Pijnlijk tandvlees kan zo veel zeer doen dat het hindert bij eten en drinken. Wanneer je tandvlees pijn doet of erg wit uitslaat is dit een signaal dat er iets mis is in de gezondheid van de mond. Een goede mondhygiëne voorkomt ontstoken tandvlees en ook aftes en bultjes in de mond.

Ontstoken tandvlees

Vaak doet het tandvlees pijn omdat het is ontstoken. Dit zorgt ervoor dat het tandvlees rood en gezwollen is. Tijdens het poetsen kan het tandvlees ook gaan bloeden. Te hard poetsen of poetsen met een borstel die niet past bij jouw tandvlees kan ook een oorzaak zijn van pijnlijk tandvlees.

Oorzaken van geïrriteerd tandvlees

Een slechte mondhygiëne is de belangrijkste oorzaak van pijn aan het tandvlees. Restjes eten en bacteriën die hierin voorkomen vormen tandplak en tandsteen. Ook worden suikers uit je eten en drinken door deze bacteriën in je mond omgezet in zuren die het tandglazuur aantasten. Etensresten die onder je tandvlees blijven haken kunnen ook tandvleesontstekingen veroorzaken.

Symptomen van ontstoken tandvlees

De belangrijkste symptomen van ontstoken tandvlees zijn te herkennen aan de gevoeligheid van het tandvlees. De kleinste aanraking zorgt voor irritatie en bloedingen. Het tandvlees wordt rood en gezwollen en kan wegtrekken van de tanden. Gezond tandvlees is roze en zit strak om de tanden. Gevoelig tandvlees is dus een indicator van een mondhygiëne die beter moet.

Voorkom pijnlijk tandvlees

Net als het voorkomen een gaatje in de kiezen en tanden is tanden poetsen de belangrijkste methode om pijnlijk tandvlees te voorkomen. Probeer twee keer per dag je tanden te poetsen en gebruik een tandpasta die fluoride bevat. Daarnaast is het belangrijk om ook te stoken en/of te flossen om geïrriteerd tandvlees te voorkomen. Juist wanneer tandvlees al gevoelig is of snel gaat bloeden, moet er worden doorgegaan met poetsen! Stop hier niet mee, maar probeer voorzichtig met een zachte tandenborstel toch te poetsen.

Tandvlees behandelen

Hoe eerder pijnlijk tandvlees wordt behandeld hoe beter. Probeer niet te lang rond te lopen met pijn in de mond. Bultjes, aftes en pijnlijk tandvlees geven een mondhygiëne aan die verbeterd moet worden. De tandarts en mondhygiënist kunnen je hierbij op weg helpen. Bij sterk ontstoken tandvlees kan de mondhygiënist je op weg helpen met een goede borstel.
Voorkomen is beter dan genezen, pijnlijk tandvlees is makkelijk te behandelen en voorkomt ergere kwalen in het gebit. Te lang onbehandeld pijnlijk tandvlees kan ontwikkelen tot parodontitis. Dit is een ver stadium van een ontsteking die vaak is begonnen als tandvleesontsteking.

Tandartsen Leiden

Online inschrijven 071 513 5273

Vragen of meer informatie?