Ontstoken tandvlees

Home » behandelingen » ontstoken tandvlees

Ontstoken tandvlees

Pijnlijk tandvlees kan zo veel zeer doen dat het hindert bij eten en drinken. Wanneer je tandvlees pijn doet of erg wit uitslaat is dit een signaal dat er iets mis is in de gezondheid van de mond. Een goede mondhygiëne voorkomt ontstoken tandvlees en ook aftes en bultjes in de mond.

Vaak doet het tandvlees pijn omdat het is ontstoken. Dit zorgt ervoor dat het tandvlees rood en gezwollen is. Tijdens het poetsen kan het tandvlees ook gaan bloeden. Te hard poetsen of poetsen met een borstel die niet past bij jouw tandvlees kan ook een oorzaak zijn van pijnlijk tandvlees.

Oorzaken van geïrriteerd tandvlees

Een slechte mondhygiëne is de belangrijkste oorzaak van pijn aan het tandvlees. Restjes eten en bacteriën die hierin voorkomen vormen tandplak en tandsteen. Ook worden suikers uit je eten en drinken door deze bacteriën in je mond omgezet in zuren die het tandglazuur aantasten. Etensresten die onder je tandvlees blijven haken kunnen ook tandvleesontstekingen veroorzaken.

Symptomen van ontstoken tandvlees

De belangrijkste symptomen van ontstoken tandvlees zijn te herkennen aan de gevoeligheid van het tandvlees. De kleinste aanraking zorgt voor irritatie en bloedingen. Het tandvlees wordt rood en gezwollen en kan wegtrekken van de tanden. Gezond tandvlees is roze en zit strak om de tanden. Gevoelig tandvlees is dus een indicator van een mondhygiëne die beter moet.

Voorkom pijnlijk tandvlees

Net als het voorkomen een gaatje in de kiezen en tanden is tanden poetsen de belangrijkste methode om pijnlijk tandvlees te voorkomen. Probeer twee keer per dag je tanden te poetsen en gebruik een tandpasta die fluoride bevat. Daarnaast is het belangrijk om ook te stoken en/of te flossen om geïrriteerd tandvlees te voorkomen. Juist wanneer tandvlees al gevoelig is of snel gaat bloeden, moet er worden doorgegaan met poetsen! Stop hier niet mee, maar probeer voorzichtig met een zachte tandenborstel toch te poetsen.

Maak een afspraak

Formulier Contact section