Implantologie

Home » behandelingen » implantologie

Implantaten

Een implantaat kunt u het beste vergelijken met een kunstwortel. Een implantaat vervangt de afwezige wortel en wordt als een schroef in de kaak gezet. Het implantaat wordt gemaakt van lichaamsvriendelijke materialen en is soms voorzien van een keramische laag. Implantaten worden toegepast bij ontbrekende tanden of kiezen en kunnen houvast bieden voor een kroon, brug of overkappingsprothese.

In onze praktijk werken we nauw samen met een ervaren implantoloog. Wanneer uw tandarts een implantaat een verstandige keuze vindt zal hij dit met u bespreken en u doorverwijzen voor een intake met de desbetreffende implantoloog. Dit kan bij ons in de praktijk en ook de behandeling zal hier gebeuren, in uw eigen vertrouwde omgeving.

Wat zijn implantaten?

Implantaten worden gebruikt als kunstwortel die een tandwortel kan vervangen. In de kaak wordt het implantaat als schroef aangebracht en dient vervolgens als houvast voor een kroon, brug of een prothese. Implantaten zijn gemaakt van titanium, een materiaal dat goed wordt geaccepteerd door het lichaam. Omdat een implantaat een wortel permanent vervangt is dit erg belangrijk, de implantaat wordt dan ook stevig in het kaakbot geschroefd.

Hoe werkt de implantaat behandeling?

Als eerst wordt er middels een intake gesprek een plan gemaakt voor de behandeling. Er moet onderzocht worden wat de huidige status is van het gebit en de sterkte van uw kaakbot. Het kaakbot mag niet te smal zijn, door middel van röntgenfoto’s wordt dit gecontroleerd. Uw huidige gezondheid en eventuele medicatie worden ook doorgenomen met de tandarts. Bij Leidse tandartsen gebruiken wij de nieuwste technieken op het gebied van implantaten en is het dus vrijwel altijd mogelijk om implantaten toe te passen.

Na al het voorwerk kan de implantaat worden geplaatst. U krijgt een verdoving toegediend en wanneer deze is ingewerkt wordt er een klein sneetje in uw tandvlees gemaakt. Hierna wordt er een klein gaatje geboord in uw kaakbot, het implantaat wordt hier vervolgens ingeschroefd. De grootte van een implantaat verschilt per patiënt, dit heeft te maken met hoe uw gebit is opgebouwd. Na de plaatsing van het implantaat krijgt u een genezingskapje over de wond geplaatst.

Rustperiode

Na de behandeling is er een periode van rust om uw kaakbot over het implantaat heen te laten groeien. Gemiddeld duurt dit drie maanden, maar dit verschilt per patiënt. De onder- en bovenkaak verschillen hier ook in, de onderkaak heeft harder kaakbot waardoor het groeiproces langer kan duren.

Tijdens dit groeiproces krijgt u een vervanging voor uw tand, denk hierbij aan een tijdelijke kroon of brug. Zo hoeft u niet drie maanden zonder de functie van uw gebit rond te lopen.

Maak een afspraak

Formulier Contact section